Την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στα ελληνικά νησιά ερευνούν με μεγάλο ενδιαφέρον γερμανόφωνες εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά ενημερωτικά site. Το ερευνητικό ενδιαφέρον των γερμανόφωνων ΜΜΕ βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον Γερμανών, Αυστριακών ή Ελβετών εν δυνάμει επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», τα δημοσιεύματα εστιάζουν στην αγορά ακινήτων στο νησί της Ρόδου που προσελκύει μεγάλο αριθμό αγοραστών και υποψήφιων επενδυτών. Το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου υπήρξαν πολυάριθμα ρεπορτάζ έγκριτες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας όπως είναι η “ZEIT”, η “Welt”, η “Sueddeutche Zeitung”, η “Handelsblatt“,η “Frankfurter Allgemeine“ και η “Neue Züricher Zeitung”!

Το άρθρο της “ZEIT” με τίτλο «Θέα στη θάλασσα σε ευνοϊκές τιμές», αναφέρει ότι στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν ακίνητα που κοστίζουν όσο ένα διαμέρισμα τριών δωματίων σε μία γερμανική μεγαλούπολη! Παράλληλα, το οικονομικό περιοδικό “Wirtschaftwoche“ καλεί τους αναγνώστες του να …αρπάξουν τις ευκαιρίες στη Ρόδο!

​Το άρθρο της “ZEIT” με τίτλο «Θέα στη θάλασσα σε ευνοϊκές τιμές», αναφέρει ότι στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν ακίνητα που κοστίζουν όσο ένα διαμέρισμα τριών δωματίων σε μία γερμανική μεγαλούποληΣε όλα αυτά τα δημοσιεύματα φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Γιώργου Πετρά, Διευθύνοντα Συμβούλου της Engel & Völkers στη Ρόδο, μιας από τις ηγετικές εταιρείες στο χώρο μεσιτείας ακινήτων διεθνώς, η οποία απευθύνεται μάλιστα σε πελατεία υψηλής εισοδηματικής στάθμης και υψηλών απαιτήσεων. Ο κ. Πετράς, ως ειδήμων στην αγορά ακινήτων καλείται συχνά να δώσει τα φώτα του στα ξένα ΜΜΕ και αναφέρει ότι υπάρχει από την αρχή του καλοκαιριού τετραπλάσια αύξηση στη ζήτηση των παραθεριστικών κατοικιών στη Ρόδο από ότι το προηγούμενο διάστημα. Η ζήτηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς και κατά δευτερευόντως από Βέλγους, Γάλλους και Ολλανδούς (στο άρθρο στο site “20min.ch” Ο Γιώργος Πετράς αναφέρει ότι ανάμεσα στους πολλούς Αυστριακούς που είδαν ακίνητα στη Ρόδο βρίσκεται και γνωστός Καλλιτέχνης!). Αντίστοιχα παρουσιάζουν αύξηση και οι πωλήσεις ακινήτων-κυρίως σε Γερμανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία εκτενή του συνέντευξη που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό “Griechenland Journal”, με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα από τα ωραιότερα οικόπεδα του πλανήτη», ο κ. Πετράς επισημαίνει την ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας και τιμής των ακινήτων έναντι αυτών που υπάρχουν σε άλλους ευρωπαϊκούς παραθεριστικούς προορισμούς. Αυτός βέβαια δεν είναι ο μόνος λόγος να επιλέξει κανείς ένα ακίνητο στη Ρόδο. Βασικός παράγοντας στην απόφαση επένδυσης είναι και η υψηλή ηλιοφάνεια που επικρατεί στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε ότι αφορά βέβαια τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Πετράς διευκρινίζει ότι μπορεί να σημειώθηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, μειώσεις έως και 30%, εδώ και ένα χρόνο όμως οι τιμές παραμένουν σταθερές, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει απεριόριστη προσφορά ακινήτων. Κυρίως για τον τελευταίο αυτό λόγο ο κ. Πετράς προβλέπει αύξηση στις τιμές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο άρθρο του Handelsblatt με τίτλο: «Το σπίτι των ονείρων σας στην Ελλάδα».

Η δημοσιονομική κατάσταση και οι επενδύσεις

Η αστάθεια στο δημοσιονομικό πεδίο στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα έναν ανασταλτικό παράγοντα για τους Ευρωπαίους που ήθελαν να επενδύσουν σε ακίνητα. Η ανοδική πορεία του κλάδου των εξοχικών κατοικιών έχει ανακοπεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας των ξένων, που αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών εξοχικών, για το αν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη τους αποθάρρυνε να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση. Αυτή η ανησυχία φαίνεται να έχει μετριαστεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η “Welt” εστιάζει στο γεγονός ότι η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων που θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων. Ο κ. Πετράς δηλώνει στην “Welt” ότι μπορεί να επικράτησε ένα αίσθημα αβεβαιότητας λόγω του επαπειλούμενου Grexit και της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, παρόλα αυτά μετά την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, θα επανακάμψει πάλι η αγορά ακινήτων. Πολλοί από αυτούς που το προηγούμενο διάστημα είδαν ακίνητα που τους ενδιέφεραν, θα σπεύσουν τώρα να κάνουν αγορές και να επωφεληθούν των προνομιακών τιμών και όλων των άλλων προνομίων με τα οποία συνδέεται η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα!

Εγγυημένη επένδυση

​Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers, τονίζει ότι η ύπαρξη Κτηματολογικής υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα των γερμανικών αντίστοιχων υπηρεσιών εξασφαλίζουν «διαύγεια» στις συναλλαγέςΣτα περισσότερα δημοσιεύματα και ειδικά σε αυτό της “Frankfurter Allgemeine Zeitung” με τίτλο “Ηρεμία πριν τον καταιγισμό ενδιαφέροντος”, αναδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις του κ. Πετρά το γεγονός ότι η επένδυση στη Ρόδο είναι απόλυτα εγγυημένη. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers, τονίζει ότι η ύπαρξη Κτηματολογικής υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα των γερμανικών αντίστοιχων υπηρεσιών εξασφαλίζουν «διαύγεια» στις συναλλαγές. Κτηματολογικοί τόμοι οι οποίοι στην υπόλοιπη Ελλάδα τηρούνταν προσωπικά, στη Ρόδο τηρούνται από την Ιταλοκρατία μέχρι και σήμερα βάσει των ακινήτων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έτσι μπορεί να αναγνωρίσει κανείς αμέσως τα «μελανά σημεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης