Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που υπέγραψαν τον Μάρτιο οι ηγέτες των 54 από τα 55 κράτη της Αφρικής.

Με τη συμφωνία αυτή τίθενται τα θεμέλια για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών σε ένα οικονομικό μπλοκ 3,4 τρισ. δολαρίων, με πληθυσμό 1,3 δισ. ανθρώπων. Η υπογραφή της συμφωνίας για την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (African Continental Free Trade Area – AfCTFA) από τη Νιγηρία προ δύο ημερών, στο πλαίσιο συνόδου, ενισχύει τις πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε αναφέρει σε έκθεσή του τον Μάιο πως μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου στην Αφρική μπορεί να «αλλάξει ριζικά» το τοπίο, όπως συνέβη στις αντίστοιχες περιπτώσεις της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Η συμμετοχή της Νιγηρίας στην AfCTFA ήταν καίριας σημασίας, διότι είναι η μεγαλύτερη αφρικανική οικονομία.

Η AfCTFA είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μιας τετραετίας. Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη συμφωνία από την ίδρυση του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου (ΠΟΕ), το 1994. Υπάρχουν, όμως, ακόμη μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και προκύπτουν είτε από συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ χωρών είτε από την έλλειψη υποδομών.

Όπως είχε αναφέρει το ΔΝΤ, η μείωση ή η κατάργηση των δασμών, «σε μεμονωμένη βάση, δεν διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο». Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως θα πρέπει να κατασκευαστούν μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, να εξομαλυνθούν οι συνθήκες σε περιοχές όπου επικρατούν αναταραχές, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί με την κατάργηση των δασμών στην πλειονότητα των αγαθών, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές κατά 15% με 25% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το όφελος θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν υπάρξει πρόοδος στις γενικότερες συνθήκες και αν αναβαθμιστούν οι υποδομές που θα συνδέουν τα κράτη-μέλη, είχε τονίσει το ΔΝΤ.

Είναι ακόμη μεγάλα τα περιθώρια για τη βελτίωση του διαπεριφερειακού εμπορίου στην αφρικανική ήπειρο, που απλώνεται από την Αίγυπτο μέχρι τη Νότια Αφρική και καλύπτει 30,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το διαπεριφερειακό εμπόριο περιορίζονταν το 2017 στο 17% των εξαγωγών έναντι του 59% που ισχύει στην Ασία και του 69% στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης