Με επίκεντρο τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και με τη συμμετοχή 403 συμμετεχόντων από 63 χώρες έπεσε το βράδυ του Σαββάτου η αυλαία του εφετινού Φόρουμ της Ρόδου. Ειδικότερα οι συζητήσεις του εφετινού φόρουμ οριοθετήθηκαν στο τρίπτυχο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, παγκόσμια αρχιτεκτονική και γεωπολιτική και ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχμαντού Ισούφου, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, οι πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, της Γουινέας Καμπινέ Κομαρά, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιµίρ Τσιζόφ, η Γκαμπριέλα Ράμος από τον ΟΟΣΑ, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Bruno Macaes και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί.

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση των εργασιών του εφετινού φόρουμ του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Διάλογο των Πολιτισμών (DOC Research Institute) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τα τελευταία 17 χρόνια στο νησί της Ρόδου, ο Ζαν-Κριστόφ Μπας (Jean-Christophe Bas) είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως επιτεύχθη ο στόχος των διοργανωτών. «Πετύχαμε τον στόχο μας ώστε να ενισχύσουμε την έκφραση των διαφορετικών ενδιαφερόντων και των διαφορετικών απόψεων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του DOC Research Institute, Ζαν-Κριστόφ Μπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έθεσε μία από τις κύριες προτεραιότητες του Ινστιτούτου να καταστεί το φόρουμ μια παγκόσμια πλατφόρμα διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως εφέτος έγιναν στοχευμένες προσπάθειες να μετακινηθεί η θεματολογία του φόρουμ από την ευρωκεντρική πραγματικότητα και να καταστεί μια παγκόσμια πλατφόρμα διαλόγου. «Είχαμε στα τραπέζια των συζητήσεων εκπροσώπους από την Κίνα, την Κορέα, την Ινδία. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που είναι πραγματικά παγκόσμιοι» επισήμανε και προσέθεσε πως η παρουσία του προέδρου του Νίγηρα και του πρώην πρωθυπουργού της Γουινέας δείχνει ότι το Φόρουμ δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα μέρη του ημισφαιρίου, αλλά στοχεύει να είναι πραγματικά παγκόσμιο.

Μιλώντας για το πρόγραμμα του Φόρουμ, το χαρακτήρισε πολύ συνεκτικό και επίκαιρο και σημείωσε πως υπήρχαν ουσιαστικά ερωτήματα για το πού είναι σήμερα ο κόσμος και πού κατευθύνεται.

Επισήμανε ότι υπήρχε μια τριπλή διάσταση στη θεματολογία του φόρουμ για τα οικονομικά, γεωπολιτικά και πολιτιστικά μοντέλα, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος μεταξύ αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά το τέλος των εργασιών του Φόρουμ έκανε λόγο για διαδραστικές αναλυτικές συζητήσεις ανάμεσα στους συνομιλητές από διάφορα μέρη του κόσμου που εστίασαν στο τι συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πού οδηγείται σήμερα ο κόσμος. Συμπέρανε πως ο τρόπος με τον όποιο βλέπουμε τον κόσμο διαφέρει από την οπτική προσσέγισης και σημείωσε πως ευθύνη των διοργανωτών ήταν να κάνει εφικτό αυτόν τον διάλογο.

Ειδική αναφορά έκανε στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Νίγηρα, Μαχμαντού Ισούφου, χαρακτήριζοντάς τη διαδραστική. Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη «δυνατότητα να ακουστεί η οπτική των ανατολικών ασιατικών κρατών». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες από όλο τον κόσμο, για να βρούμε κοινές λύσεις» προέταξε σε αυτό σημείο και επισήμανε πως «έχουμε επιτύχει αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο».

Οριοθετώντας το πλαίσιο της θεματολογίας του φόρουμ, είπε πως είναι επικεντρωμένο στην ατζέντα της «παγκόσμιας τάξης και αταξίας» και στο πώς θα μετριάσουμε τους κινδύνους και θα αδράξουμε τις ευκαιρίες προς την εδραίωση της παγκόσμιας τάξης παρά της παγκόσμιας αταξίας.

Ερωτηθείς ποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στο φόρουμ του προσέλκυσαν το προσωπικό του ενδιαφέρον, είπε πως απόλαυσε την εναρκτήρια συνεδρία με θέμα την αναζήτηση ενός οδικού χάρτη 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, «επειδή κατέδειξε πολύ καθαρά ότι υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Μέσω του διαλόγου, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μπας, μπορεί να εντοπίσει κανείς πού είναι οι σοβαρές πηγές των ζητημάτων και των ανησυχιών και των πιθανών εντάσεων. Οπότε εξαρτάται από εμάς και τους εταίρους μας η επίλυση αυτών των ζητημάτων και η γεφύρωση των διαφορών, συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νησί της Ρόδου ως πόλο προσέλκυσης των συμμετεχόντων, λέγοντας πως όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά και την ιστορία της.

Είχαμε ένα όμορφο δείπνο με μακρές συζητήσεις με τους συμμετέχοντες και όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά και την ιστορία του του Κάστρου των Ιπποτών, όπου οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο στους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων στο νησί, «καθώς από τη μία υπάρχει το Καστέλο και από την άλλη το τζαμί». «Αυτό είναι μοναδικό» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του DOC Research Institute.

Αν και επισήμανε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταβούν οι συμμετέχοντες από διάφορα μέρη του κόσμου στη Ρόδο, όπως από τη Νέα Υόρκη ή από την Αργεντινή, καθώς μερικοί από αυτούς πρέπει να ταξιδεύουν περίπου 20 ώρες, υπογράμμισε πως το DOC Research Institute είναι αποφασισμένο να αποτελεί το συγκεκριμένο νησί μέρος αυτού του διαλόγου και τόνισε την ανάγκη η γνώση που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια του Φόρουμ να διοχετευτεί στο νησί.

Ο κ. Μπας ανανέωσε το ραντεβού για το 18ο Φόρουμ της Ρόδου το 2020, και δίνοντας μια γεύση για το τι θα προετοιμάσουν οι διοργανωτές, είπε πως θα προσπαθήσουν να καινοτομήσουν και χρησιμοποιόντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργήσουν μια παγκόσμια συζήτηση, από ανθρώπους από την Αφρική, τη Ρωσία, την Ασία. «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη χρήση της τεχνολογίας ώστε να γίνει ακόμα πιο παγκόσμιο το φόρουμ» είπε αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη στόχευση του DOC Research Institute.

Τι συζητήθηκε στο 17ο Φόρουμ της Ρόδου

Οι εργασίες του Φόρουμ άρχισαν την Παρασκευή με την έντονη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα, 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη γεωπολιτική και στον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η Κίνα και η Ινδία. Υποστηρίχθηκε πως η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αρχτεκτονική διακυβέρνηση.

Αναδείχθηκαν επίσης ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδυτές και ανθρώπους που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία, με έμφαση την ανατολική Ασία. Ειδική μνεία έγινε στην κινεζική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής της Ευρασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σκιαγραφήθηκε το μεταβαλλόμενο γεωοικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο της Ευρωασίας.

Ακόμα επισημάνθηκε η σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και συζητήθηκε ο ρόλος που δύναται να έχει η Ευρώπη σε έναν πολυπολικό κόσμο. Ξεχωριστό μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε στην Αφρική, τα προβλήματά της και τις προοπτικές της, αλλά και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ο πρόεδρος του Νίγηρα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος, εστιάζοντας στους περιορισμένους φυσικούς πόρους, στο δημογραφικό, στην έλλειψη υποδομών, στις εκπαιδευτικές και υγεινομικές ανάγκες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στον διάλογο μεταξύ των αφρικανικών χωρών.

Το ζήτημα των κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στις κοινωνίες αναφέρθηκε από πολλούς συνομιλητές και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Τονίστηκε επίσης η σημασία των επενδύσεων στον πολιτισμό και τις τέχνες στο πλαίσιο της δημιουργίας αρμονίας μεταξύ των κοινωνιών και της συνεισφοράς της στην κοινωνική συνοχή.

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και η αλληλεπίδραση μεταξύ κυβερνητικών οργάνων και θρησκευτικών ιδρυμάτων, αλλά και η σύνδεση της θρησκείας με τη γεωπολιτική ισχύ. Επίσης, συζητήθηκε και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η φιλανθρωπία στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, με έμφαση την οικοδόμηση ειρήνης.

Τέλος, πολλές συζητήσεις εστιάστηκαν στις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη σύγχρονη τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και ειδικότερα από την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσής της, καθώς και η αντανάκλασή της στη γεωπολιτική. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημάνθηκε η σημασία καθιέρωσης ενός παγκόσμιου δεοντολογικού πλαισίου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης