Χριστοδουλάκης: Ούτε στασιμότητα με ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανισότητα με ΝΔ - Καιρός για μια νέα οικονομική πολιτική

Χριστοδουλάκης: Ούτε στασιμότητα με ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανισότητα με ΝΔ - Καιρός για μια νέα οικονομική πολιτική

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ανέλαβε, σχεδόν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας του Κινήματος Αλλαγής, συμβάλλοντας στη διατύπωση του οικονομικού του προγράμματος, θέση που ανέλαβε επειδή «οι εκλογές προκηρύχθηκαν με θέμα την οικονομία και την οικονομική πολιτική και πιστεύω ότι κάτι μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση».

«Πολλοί νομίζουν ότι η οικονομία είναι πρόσχημα και οι εκλογές γίνονται λόγω της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ήττα έγινε κυρίως λόγω της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν ακόμα και μετά την τυπική λήξη των μνημονίων» επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ διευκρινίζει ότι δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, καθώς «αποφάσισα ότι στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδράμω στην προετοιμασία του προγράμματος».

Περιγράφοντας την οικονομική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει εξίσου και την ανισότητα της ΝΔ και τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει, «βασίζεται στη διαρκή κινητοποίηση των δυνάμεων της παραγωγής με νέες επενδύσεις, την ανύψωση και επέκταση της παιδείας για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις γνώσεων, τη φροντίδα του περιβάλλοντος για να μην καταστραφεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται το κοινωνικό κράτος και η συνοχή, ώστε οι πολλοί να εργαστούν και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη, ενώ όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση να στηριχθούν για να μη μεγαλώσει το χάσμα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη (2001-2004) προειδοποιεί τη ΝΔ ότι το οικονομικό της πρόγραμμα θα αποτύχει, εάν περιοριστεί μόνο στη μείωση της φορολογίας και στις επενδύσεις. «Η προσέλκυση και επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων είναι απόλυτη ανάγκη για να πάρει μπροστά η οικονομία, παράλληλα όμως χρειάζεται ενίσχυση το κοινωνικό κράτος, αλλά στη ΝΔ νομίζουν ότι θα γίνει αυτόματα. Η μείωση της φορολογίας πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα, όπως έγινε το 2006 πάλι από τη ΝΔ».

Σχολιάζοντας την άποψη του κ. Τσακαλώτου ότι ήταν επιτυχημένη η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο κ. Χριστοδουλάκης ασκεί δριμεία κριτική. Αναφέροντας ότι τον Ιανουάριο 2015 είχε όλες τις ευκαιρίες να πετύχει και να πιστωθεί την έξοδο από τα μνημόνια, επισημαίνει: «Αντί να αδράξει την ευκαιρία και να οργανώσει την ομαλή έξοδο από τα μνημόνια, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έβαλαν με την Ευρώπη, έκαναν το παράνομο δημοψήφισμα που θα μας οδηγούσε εκτός ευρώ και νόμισαν ότι έτσι θα ξεκινούσε η παγκόσμια αμφισβήτηση υπό την ηγεσία τους. Η οικονομία στέγνωσε εντελώς από ρευστότητα, φυγαδεύτηκαν κεφάλαια που οδήγησαν τις τράπεζες σε νέα ασφυξία και μετά δέχτηκαν να εφαρμόσουν ένα νέο κύμα υπερφορολόγησης και ύφεσης. Ταυτόχρονα έγινε μια ταπεινωτική υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες πρωτοφανείς για την Ευρώπη. Αν αυτά θεωρούνται επιτυχίες, πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως τα λεξικά».

Παράλληλα, επικρίνει και τους Ευρωπαίους παράγοντες και την τρόικα για τη στάση που κράτησαν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν έρχονταν στην Αθήνα διάφοροι αξιωματούχοι, το μέλι που έσταζαν ανταγωνιζόταν την παραγωγή του Υμηττού. Δεν έβλεπαν ότι όλες οι προβλέψεις που οι ίδιοι έκαναν για τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτά τα χρόνια διαψεύδονταν προς τα κάτω;» Συμπληρώνει μάλιστα πως «αν θέλουν η οικονομία να αλλάξει ρότα, ας δεχτούν χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και όλα μετά θα πάνε καλύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, 08:58