Χρηματοδότηση ΜμΕ - κατώτατος μισθός στη συνάντηση ΕΣΕΕ - Θεσμών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019, 14:20
Χρηματοδότηση ΜμΕ - κατώτατος μισθός στη συνάντηση ΕΣΕΕ - Θεσμών
Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ζήτημα του κατώτατου μισθού συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η ΕΣΕΕ με εκπροσώπους των θεσμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησαν τα θέματα της έλλειψης χρηματοδότησης των ΜΜΕ, των επιτοκίων και των τραπεζικών απαιτήσεων, της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και του εργατικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ παρουσίασαν συνοπτικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη σημασία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας, έκαναν λόγο για απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, επισήμαναν τη διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και την αναγκαιότητα εργαλείων, όπως τα μικροδάνεια (micro-financing) και η Αναπτυξιακή Τράπεζα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους των επιχειρήσεων, της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής δικαιοσύνης, ως παραγόντων που, όπως επισήμαναν, αναδεικνύονται σε ανασταλτικό παράγοντα νέων επενδύσεων.

Η συζήτηση, τέλος, περιστράφηκε στο θέμα του κατώτατου μισθού, όπου οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τόνισαν την θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς, όπως εκτίμησαν, αναμένεται να συμβάλλει τουλάχιστον στην μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα.

Παράλληλα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το μείζον θέμα του αυξημένου σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μη μισθολογικού κόστους, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας των προς διευθέτηση και εκλογίκευση θεμάτων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν με προσοχή την ανάπτυξη των απόψεων του ελληνικού εμπορίου και μετά την συνάντηση, ευχαρίστησαν την ΕΣΕΕ για τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της, καθώς και για την πολύτιμη συνεισφορά της στο θέμα της τεκμηρίωσης και της υποβολής στοιχείων για σημαντικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019, 14:20