Στα επίπεδα της Παρασκευής, με μικρές διακυμάνσεις, κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν το απόγευμα στο 1,18%, ενω στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ξεπέρασε ελαφρώς το 1,193%,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 0,40% απο 0,388% χθες αυξήθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Χωρίς σημαντική επίπτωση ήταν η αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας απο τον Καναδικό οίκο αξιολόγησης ο DBRS Την Παρασκευή, η DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BB low», όπως αναμενόταν αναβαθμίζοντας ωστόσο την προοπτική της οικονομίας στην κατηγορία “θετική”.

Οι κυριότεροι λόγοι για την αλλαγή των προοπτικών μετά την αναθεώρηση του Μαΐου συνδέονται με “μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία με ισχυρή δέσμευση και δυναμική για την εισαγωγή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος”, τη “στρατηγική δημόσιου χρέους που έχει ενοποιημένη πρόσβαση στην αγορά”, καθώς και την υιοιθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής” για την μείωση των κόκκινων δανείων. “προστασία του ενεργητικού της Hercules σχέδιο που επιδιώκει να. Η DBRS σημειώνει ότι οι δράσεις για την περαιτέρω αναβάθμιστη της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την συνεχή εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, και τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 7 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με 5 εκατα.ευρω.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,19% απο 1,18% την Παρασκευή , έναντι 0,36% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,55% απο 1,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροοιητικές τάσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρώ διαπραγματευτόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1166 δολ. από το επίπεδο των 1,1165 δολ που άνοιξε η αγορά.

Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα έχει ελαφρώς ανοδικό αντίκτυπο στο ευρώ. Τα στοιχεία απο την αγοράς εργασίας των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η Αμερικανική οικονομία διατηρεί ήπια ανάπτυξη και συμβάλουν στο ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας συμβάλλει στη διαμόρφωση ενος θετικού κλίματος καθώς μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμάλλει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ (W. Ross) δήλωσε ότι το πρώτο στάδιο της εμπορικής συμφω.ίας με την Κίνα πιθανόν θα οριστικοποιηθεί εντός Νοεμβρίου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,277%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,337%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,404% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,44%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1158 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης