Χιλιάδες ελβετικές εταιρείες αιτούνται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που είναι διαθέσιμα από σήμερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

Η Credit Suisse έλαβε περίπου 2.700 αιτήσεις μέχρι τις 13:00, δήλωσε εκπρόσωπός της. Μέχρι αυτή την ώρα είχαν πιστωθεί τα δάνεια στους λογαριασμούς του ενός περίπου τρίτου των εταιρειών που τα ζήτησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, η τράπεζα εκτιμά τον όγκο που έχει ήδη καταβληθεί σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (CHF). «Αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η μαζική ζήτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ένα μεγάλο μέρος των περισσότερων από 100.000 εταιρικών πελατών της ελβετικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα κάνει αίτηση για δάνειο.

Προκειμένου να προστατευθούν οι εταιρείες από την έλλειψη ρευστότητας ενόψει της κατάρρευσης των πωλήσεων, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 20 δισεκ. ελβετικών φράγκων (CHF) χθες, Τετάρτη.

Τα δάνεια προσωρινής χρηματοδότησης παρέχονται μεν από τις τράπεζες, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας τα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό. Στην εκπόνηση του σχεδίου συμμετείχαν κατά κύριο λογο οι  Credit Suisse, η UBS, η Zürcher Kantonalbank, η Raiffeisen και η Waadtländer Kantonalbank, αλλά στο πρόγραμμα συμμετέχουν πλέον πάνω από 100 πιστωτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της UBS είπε ότι έχουν κατατεθεί 3.000 αιτήσεις. Οι μικρότερες εταιρείες κυρίως αναζητούν, λίγο πριν από το τέλος του μήνα, έναν τρόπο να πληρώσουν τους μισθούς.

Και στους πελάτες της UBS, της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, έχουν ήδη πιστωθεί χρήματα για εγκεκριμένα δάνεια.

Η Postfinance έκανε επίσης λόγο για μεγάλη ζήτηση. Ένας εκπρόσωπός της είπε ότι είχαν υποβληθεί σχεδόν 2.000 αιτήσεις για δάνεια μέχρι το μεσημέρι.

Τα ποσά των δανείων που ζητούνται κυμαίνονται από περίπου 10.000 έως και πάνω από 200.000 ελβετικά φράγκα.

Πηγή: de.reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης