Η οικονομική δραστηριότητα στη Χιλή κατέγραψε αύξηση 1,1% τον Δεκέμβριο του 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, με βάση τα δεδομένα ενός δείκτη που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της χώρας της Λατινικής Αμερικής χθες Δευτέρα, ενισχυμένη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, παρά την πολύμηνη κοινωνική κρίση στη χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας IMACEC συμπεριλαμβάνει περίπου το 90% των τομέων δραστηριότητας που υπολογίζονται στη μέτρηση του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεταλλευτική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 3,7% τον Δεκέμβριο, χάρη στην πρακτικά αμείωτη παραγωγή χαλκού και στην αύξηση της εξόρυξης ανθρακικού λιθίου, μετάλλου το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών.

Η ανάπτυξη συνολικά το 2019 όμως υποχωρεί σε μόλις 1,2% το 2019, με βάση τον δείκτη IMACEC, είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από την προσδοκώμενη, καθώς ο μεταλλευτικός τομέας αντιμετώπισε προβλήματα στις αρχές της χρονιάς, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις και οι ταραχές, ειδικά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκάλεσαν βραχυπρόθεσμες συσπάσεις.

Οι πρόδρομοι δείκτες μολαταύτα θέλουν την οικονομία της Χιλής να επιδεικνύει αντοχή που εκπλήσσει αρκετούς αναλυτές, εν μέσω της πιο σοβαρής κοινωνικής κρίσης που εκδηλώθηκε στη χώρα μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1990. Η ανεργία βαίνει αυξανόμενη, πάντως όχι όσο δραματικά προβλεπόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αρχικά έβγαλε τις ένοπλες δυνάμεις στους δρόμους εξαιτίας των ταραχών, των εμπρησμών και των λεηλασιών καταστημάτων λιανικής στο Σαντιάγο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας στα τέλη της χρονιάς. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, τις διαδηλώσεις και την καταστολή τους.

Οι ταραχές ώθησαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει τον Δεκέμβριο την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Χιλής στο φάσμα από 0,5% ως 1,5%, από το φάσμα 2,75% ως 3,75% στο οποίο την τοποθετούσε πριν ξεσπάσει η κρίση.

Παρότι οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές αποκλιμακώθηκαν τελευταία, καθώς προωθούνται κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τον Απρίλιο αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρόταση να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, τα βίαια επεισόδια αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά με αφορμή τον θάνατο ενός οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας σε επεισόδια με την αστυνομία.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη στη Χιλή προεξοφλεί νέες μαζικές κινητοποιήσεις τον Μάρτιο, όταν πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας (6 εκατ. κάτοικοι) θα επιστρέψουν και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μετά τις διακοπές του Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης