Χέλεν Ρέι: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση χρέους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018, 17:22
Χέλεν Ρέι: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση χρέους
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, με μια αναλογία χρέους 170% επί του ΑΕΠ, δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση του χρέους. Ήταν πρόβλημα φερεγγυότητας». Αυτό επισημαίνει η Χέλεν Ρέι, καθηγήτρια του London Business School και ειδική επί νομισματικών θεμάτων, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στη συνέντευξή της που φιλοξενείται με τίτλο «Η Ε.Ε. παραμένει μια απίστευτη επιτυχία», η καθηγήτρια του London Business School αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ελληνική περίπτωση:

«Δεν λέω ότι η "τρόικα" - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έκανε τις σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, αλλά απλά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν αναπόφευκτη» σημειώνει, προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειαζόταν να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημά της, την είσπραξη των φόρων της, κ.λπ.

Αντ'αυτών η προσπάθεια επικεντρώθηκε αλλού -στις συντάξεις, στους μισθούς, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση, εξήγησε.

Η Χέλεν Ρέι τονίζει επίσης την ανάγκη ρύθμισης στη διάρκεια όλων των οικονομικών κύκλων και όχι μόνο στις περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια «οι οικονομικοί κύκλοι καθίστανται όλο και πιο σημαντικοί, μειώνοντας την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπός τους, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να ακολουθηθεί μια "αντικυκλική" πολιτική που να καθιστά πιο αυστηρούς τους οικονομικούς κανόνες σε περιόδους ανάπτυξης για να τους χαλαρώνει σε περίπτωση κρίσης». Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, λέει η Ρέι, χαρακτηρίζοντας την οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου «ανόητη».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018, 17:22