«Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

   «Όλοι αυτοί βέβαια που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί χάνουν τη μιλιά τους, όταν ανακοινώνεται κάποιο καλό νέο για την περαιτέρω πτώση της ανεργίας στην πατρίδα μας. Προτιμούν άραγε η ανεργία να παραμένει υψηλή; Ή μήπως στενοχωριούνται, επειδή καταρρέει ο μύθος τους ότι εμείς τάχα είμαστε οι αντεργατικοί;» διερωτάται ο κ. Χατζηδάκης και τονίζει ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο ότι η ανεργία έχει μειωθεί 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από 17,2% στο 11,9%). Είναι και ότι, από τον Φεβρουάριο 2021, έχει υποχωρήσει κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο. Κι όλα αυτά εν μέσω κορονοϊού και, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν για τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα!».

   «Ωστόσο», όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «η πτώση των 5,3 ποσοστιαίων μονάδων με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμβάλαμε με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, που τόσο κατηγορήθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι συνδυάζει δημιουργικά τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων με τον στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Συμβάλαμε ακόμα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με τον τριπλασιασμό των ρυθμών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

   Τώρα, υλοποιούμε μια σειρά από πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων, με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα “Πρώτο Ένσημο” για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, το οποίο, όπως ανακοίνωσα χθες, θα το κάνουμε πολύ πιο ελκυστικό. Ενώ μόλις χθες ανακοινώσαμε μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 νέους, μέχρι 29 ετών, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία για επτά μήνες, με αμοιβή το ποσό του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Και η προσπάθεια δεν περιορίζεται σε αυτά: Προωθείται ένα πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα τρέξει τους αμέσως επόμενους μήνες και, παράλληλα, με το νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά”, θέτουμε ως στόχο οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας, που θεσμοθετούμε για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα ελάμβανε το επίδομα ανεργίας».

   «Προφανώς, δεν σημειώνω όσα ανέφερα, μέχρι στιγμής, για να πανηγυρίσω, διότι το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό και γι’ αυτό θα παραμείνουμε επιφυλακή. Η εισβολή άλλωστε της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι στον σωστό δρόμο. Το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Μόνο που, όταν αυτά δεν είναι βολικά γι’ αυτούς που κάνουν χολερική αντιπολίτευση, εκείνοι παριστάνουν ότι τα αγνοούν!» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης