Χαμηλότερη ανάπτυξη εφέτος για την Αυστρία εξαιτίας του κορωνοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανάγοντας αυτή την πρόβλεψη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του στη Βιέννη, σε μία ασθενέστερη ανάπτυξη στους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της χώρας, σε πιθανές εμπορικές συγκρούσεις, όπως επίσης στις επιδράσεις του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του Τζέφρεϊ Φρενκς, είναι ακόμη νωρίς για να μπορεί να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού. Στις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο, αναφερόταν ποσοστό ανάπτυξης 1,7% στην Αυστρία για το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (IHS) της Βιέννης, Μάρτιν Κόχερ, τόνιζε πως ο κορωνοϊός φαίνεται να είναι ένα «διαχειρίσιμο πρόβλημα» για την αυστριακή οικονομία μέχρι στιγμής, και ακόμα και σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης στην Ιταλία, αναμένεται – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα – να μειωθεί κατά το πολύ 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.  

Ωστόσο, όπως σημειώνονταν σε ανακοίνωση του IHS, το Ινστιτούτο δεν έχει ακόμη λάβει υπόψη την κατάσταση στη Γερμανία, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική για την Αυστρία από ότι στην Ιταλία.  

Το ινστιτούτο είναι προσεκτικά αισιόδοξο για την κατάσταση στην Κίνα, με τον οικονομολόγο του σε θέματα Υγείας, Τόμας Τσιπιόνκα, να επισημαίνει ότι «εάν συνεχίσουμε να υπολογίζουμε τη δυναμική της λοίμωξης, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο μέχρι το τέλος Απριλίου», και αυτό θα εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης