Το δανειακό πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονήσει το ισπανικό κράτος για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δώσει την ευκαιρία στις ισπανικές τράπεζες να απαλλαγούν από παλαιότερα επισφαλή δάνεια, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Περί το 37% των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία της Καταλωνίας χρησιμοποιήθηκαν για χρηματοδότηση παλαιότερου χρέους, σύμφωνα με έρευνα της Pimec.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπρζες της Ισπανίας ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική, μεταξύ αυτών οι Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και Banco de Sabadell, αναφέρεται στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 432 επιχειρήσεις.

Η BBVA αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ενώ εκπρόσωπος της Sabadell δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δηλώνουν στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να κάνουν χρήση του κρατικού δανειακού σχήματος προκειμένου να αποπληρώσουν ήδη υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την κρίση του κορονοϊού, επισημαίνεται στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραπεζική αυτή πρακτική απειλή να υπονομεύσει τον στόχο της ταχείας πρόσβασης σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις προκειμένου οι τελευταίες να επιβιώσουν, εν μέσω ενός από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.

Εάν η πρακτική συνεχιστεί, «η πρωτοβουλία δεν πρόκειται να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος της Pimec, Josep Gonzalez, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Nadia Calvino έχει δηλώσει ότι η λήψη κρατικών δανείων για την αποπληρωμή υπάρχοντος χρέους δεν επιτρέπεται, με βάση το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού και εγγυήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Το ισπανικό κράτος παρέχει εγγυήσεις στο 80% για νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο 70% για μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης