Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου. Στοχεύουν σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ

Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τα σενάρια για το χρέος

​Η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του ΑπριλίουΌσον αφορά στις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.


Ερωτηθείς εάν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Αντικειμενικές, δημόσιο και υπεραξιολόγηση

​Υπάρχουν μέτωπα όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, αλλά και οι αλλαγές στα επιδόματαΣτο πεδίο των 88 προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης, που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να βγει επιτυχώς από το Μνημόνιο, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο παράγοντας χρόνος.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, υπάρχουν μέτωπα όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, αλλά και οι αλλαγές στα επιδόματα και άλλα πεδία που έχουν πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας και εκτείνονται χρονικά έως και τον Ιούνιο.

Στις αντικειμενικές το ορόσημο του Μαρτίου για εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης περί ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες θεωρείται πλέον πολύ δύσκολα επιτεύξιμο, συμπαρασύροντας τα επόμενα βήματα (που οδηγούν ακόμα και σε αποφάσεις για αύξηση του ΕΝΦΙΑ).

Στο Δημόσιο προβλέπεται έως και τον Μάιο (εξ αναβολής από τον Μάρτιο) η τοποθέτηση 69 γενικών γραμματέων και έως τον Ιούνιο η τοποθέτηση ισάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (από συνολικά 10.000 αιτήσεις που έχουν γίνει).

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα, δηλαδή με την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 – 2020 με υπερεπόπτη το ΔΝΤ, η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει. Και αναμένεται να γίνει και αυτή τον Μάιο, οδηγώντας σε ένα νέο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2019-2021 και αυξάνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης