Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σήμερα ότι ο δημόσιος δανεισμός-ρεκόρ δεν αναμένεται να μειωθεί αρκετά γρήγορα για να είναι βιώσιμος, μια δήλωση που φαίνεται να ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι θα χρειαστεί και πάλι να αυξηθούν οι φόροι μόλις τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν ρεκόρ στον δανεισμό και το χρέος εν καιρώ ειρήνης και οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν χθες μας δείχνουν ότι είμαστε σε μία πορεία που συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, άρα αυτό δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση» δήλωσε ο Σουνάκ στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνήθηκε να δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι θα αυξηθούν οι φόροι, λέγοντας ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να περιμένει την ετήσια έκθεση για τον προϋπολογισμό που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά μετά την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 55.000 ανθρώπους στη Βρετανία και έχει οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη κατάρρευση εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

«Μόλις το ξεπεράσουμε αυτό και έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, θα χρειαστεί να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ισχυρά δημόσια οικονομικά» πρόσθεσε ο υπουργός σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, είπε ότι ο Σουνάκ έχει τη σωστή προσέγγιση, καθώς εκτείνει το οικονομικό κόστος της πανδημίας σε μια περίοδο πολλών ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης