Σταθερή κράτησε την πολιτική της η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), ανακοινώνοντας σήμερα ότι το βασικό της επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,75% και τα επίπεδα των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις αυτές ήταν ομόφωνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει στην ανάλυση της ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας εν μέρει τις πιο σφικτές συνθήκες χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς και τον αρχικό αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατώτερη σε σχέση µε την πορεία των τελευταίων ετών, επιβαρύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επεκτατική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομικές περιοχές αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρει ακόμα ότι εάν η βρετανική οικονομία εξελιχθεί με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις της, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει ταυτόχρονα ότι η πορεία της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό θα βασιστεί στον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιδιαίτερα, από το πώς θα διαμορφωθεί η νέα εμπορική σχέση με την Ε.Ε. από το είδος της μετάβασης στο νέο καθεστώς (απότομη ή ομαλή) και από την αντίδραση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στο Brexit, όποια μορφή και να πάρει, δεν θα είναι αυτόματη και “θα μπορούσε να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση”.

Η στερλίνα, η οποία ήδη υποχωρούσε έναντι του δολαρίου, διεύρυνε τις απώλειες της μετά της ανακοινώσεις της BOE, διολισθαίνοντας στο χαμηλό του $1,2853. Αυτή την ώρα χάνει 0,3% στο $1,2887.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης