Ο βρετανικός κατασκευαστικός κλάδος έχασε το momentum τον Οκτώβριο αλλά υπέστη μικρότερο πλήγμα από το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας από τον κορωνοϊό οικονομίας, χάρη στην ισχυρή αγορά κατοικίας.

Ο PMI της IHS Markit για τον κατασκευαστικό τομέα σημείωσε πτώση στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 56,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε μια μεγαλύτερη πτώση από τις 55 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα χθεσινά στοιχεία για τον πολύ μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, ο σημερινός δείκτης παρέμεινε αρκετά υψηλότερα του επιπέδου των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Ο κατασκευαστικός τομέας ήταν ένα φωτεινό σημείο σε έναν κατά τα άλλα θλιβερό μήνα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στη διάρκεια του Οκτωβρίου» ανέφερε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Tim Moore.

Η κατασκευή κατοικιών ήταν αυτό που συνέβαλε περισσότερο στην ανάπτυξη, αποτυπώνοντας μια αύξηση της ζήτησης μέχρι το τέλος του lockdown, κυρίως εξαιτίας μιας προσωρινής μείωσης των φόρων ιδιοκτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης