Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε απροσδόκητα στους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το πλήγμα που δέχθηκε από την απόφαση για Brexit το 2016 δεν ήταν τόσο έντονο όσο φοβόταν οι επενδυτές.

Το ΑΕΠ “έτρεξε” με ρυθμό 0,5% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε τρίμηνο, για το 2017.

Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε πως η «μεγάλη εικόνα» παραμένει αυτή της βραδύτερης και πιο ανομοιογενούς ανάπτυξης της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Το 2017 συνολικά η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,8% σε σχέση με το 1,9% του 2016, που αποτελούν βραδύτερο ρυθμό από το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική οικονομία αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα άλλα ισχυρά κράτη πέρυσι, καθώς η επίδραση της απόφασης για Brexit οδήγησε υψηλότερα τον πληθωρισμό και πολλές επιχειρήσεις έγιναν επιφυλακτικές εν όψει της αποχώρησης από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, η ανάπτυξη μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου επιβραδύνθηκε στο 1,5%, που αποτελεί τον χαμηλότερο ρυθμό από το α΄ τρίμηνο του 2013 και χαμηλότερα από την ανάπτυξη κατά 1,7% στο γ΄ τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης