Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου και οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει στην περίοδο του τρίτου τριμήνου τα τελευταία 13 χρόνια, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του μελετούν τη χρονική ή ποσοτική επέκταση των μειώσεων στην παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 29 σεντ στα 55,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 42 σεντ στα 49,90 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει άνοδο 15,5% αυτό το τρίμηνο, η οποία θα είναι η ισχυρότερη επίδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2004.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και άλλοι παραγωγοί μελετούν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και την επέκταση της μείωσης της παραγωγής, αλλά είναι πρώιμο να αποφασιστεί τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία, δήλωσε χθες σε ενεργειακό συνέδριο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Τζαμπάρ αλ-Λουαΐμπι.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, έχουν συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα αργού και να στηριχθούν οι τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης