Με απογοήτευση και ανησυχία υποδέχτηκαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τους ελέγχους που θα ισχύσουν στα σύνορα για τα αγαθά που θα εισέρχονται από την ΕΕ μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, από 1η Ιανουαρίου του 2021, σωματεία της Βρετανίας που έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση προϊόντων και τις μεταφορές.

Ο υπουργός υπεύθυνος για τις προετοιμασίες του Brexit Μάικλ Γκοβ σε χθεσινή ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο στην ΕΕ και τη Βρετανία θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τελωνειακά έγγραφα και να υπόκεινται σε ελέγχους των εμπορευμάτων τους. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες διευκολύνσεις, οι οποίες είχαν τεθεί σε ισχύ για το ενδεχόμενο πιθανής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, καθώς τώρα οι επιχειρήσεις έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία του σε εκδήλωση ενημέρωσης προς τους επιχειρηματίες, είπε ότι πρόκειται για το αναπόφευκτο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι εμπορικές τριβές.

Η Ένωση Μεταφορέων Εμπορευμάτων χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι τελικά η υπόσχεση για εμπόριο χωρίς στρεβλώσεις αντικαθίσταται από την υπόσχεση για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτες συναλλαγές, αλλά όχι νωρίτερα από το 2025, όταν αναμένεται να εγκατασταθεί νέα «έξυπνη» τεχνολογία στα σύνορα. Επισήμανε επίσης ότι οι έμποροι μέχρι τότε θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερα κόστη.

Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών προειδοποίησε για τα πιθανά προβλήματα, όπως και για το κόστος που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Κατεψυγμένων Σέιν Μπρέναν υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρη πλέον η απειλή αναταραχής στο εμπόριο τροφίμων και ότι θα πρέπει να είναι άμεση η συνειδητοποίηση τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν για την καταλληλότερη προετοιμασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κοινοπραξία Λιανικού Εμπορίου προχώρησε ακόμα πιο πέρα, προειδοποιώντας τους καταναλωτές για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο υπεύθυνος του τομέα τροφίμων της Κοινοπραξίας Λιανεμπόρων Άντριου Όπι, μιλώντας στο BBC Radio4, χαρακτήρισε αναπόφευκτες αυτές τις επιπτώσεις εάν δεν υπάρξουν εκσυγχρονισμός και υποδομές στα λιμάνια. Ανέφερε ότι η Κοινοπραξία είναι έτοιμη για τους ελέγχους των οχημάτων και των προϊόντων, αλλά και ότι αναμένει μεγάλες ουρές και αναμονές στο λιμάνι του Ντόβερ και στα άλλα λιμάνια της χώρας.

«Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα διαθεσιμότητας εάν δεν δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις των συστημάτων ελέγχων και της λειτουργίας τους» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης