Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η άνοδος της τουρκικής λίρας μετά από τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα. Συγκεκριμένα, η λίρα στις πρωινές συναλλαγές σημείωσε άνοδο 1,1% ενώ είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι και 1,8%, στο υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων.

Πλέον η λίρα υποχωρεί 0,23% έναντι του δολαρίου, στις 4,68 λίρες, που αποτελεί πτώση 3% σε σχέση με το υψηλό των 5,37 λιρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι αν και η νίκη του Ερντογάν θα παράσχει βραχυπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα, πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Αν και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την δημιουργία μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης, τα ρίσκα για την κεντρική τράπεζα και την νομισματική πολιτική, και ως εκ τούτου οι προοπτικές για τη λίρα, έχουν πολλαπλασιαστεί», αναφέρει αναλυτής της Commerzbank.

Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν ότι οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης για το νόμισμα θα είναι βραχύβιο, καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις παρατεταμένες ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο παρελθόν, τα τουρκικά assets έχουν ανταποκριθεί θετικά σε πολιτικές εξελίξεις που θεωρήθηκαν ότι αυξάνουν την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και υπόνοιες ότι θα αναμειχθεί πιο ενεργά στη νομισματική πολιτική- έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση επανεκλογής του», αναφέρει η Goldman Sachs σε note της πριν από τις εκλογές.

Ο Erdogan έχει περιγράψει τα υψηλά επιτόκια ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των κακών».

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η προτίμησή του στα χαμηλότερα επιτόκια, αποτρέπει την κεντρική τράπεζα της χώρας από το να υποστηρίξει το νόμισμα και να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα τελευταία 10 χρόνια, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει τα τρία τέταρτα σχεδόν της αξίας του έναντι του δολαρίου.

«Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές σημαίνει ότι μια απότομη επιβράδυνση είναι στα χαρτιά», τόνισε οικονομολόγος της Capital Economics, ο Jason Tuvey.

«Ο κίνδυνος που προκύπτει από τις εκλογές είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί μακροπρόθεσμα, συγκεκριμένα ο κίνδυνος η κυβέρνηση του Ερντογάν να πιέσει για μια πολύ πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης