Τρόπους για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί ο κορωνοϊός στη βουλγαρική οικονομία εξετάζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

«Ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να προετοιμαστεί για την αρνητική κατάσταση και τους πιθανούς κραδασμούς τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις ξένες αγορές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κρίση είναι παγκόσμια και το άγχος επηρεάζει όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Και με πολλές από αυτές, οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί της Βουλγαρίας είναι πολύ ισχυροί. Ορισμένες βουλγαρικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από αυτούς τους οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και τη μείωση της ανεργίας» σημειώνεται.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στη Βουλγαρία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και όσες έχουν εξωστρεφή δραστηριότητα θα πληγούν περισσότερο από τις υπόλοιπες και αυτό διότι ο βαθμός έκθεσής τους στον παγκόσμιο «χάρτη» είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν που έχουν βουλγαρικές επιχειρήσεις με εγχώριο προσανατολισμό.

Στον τουριστικό κλάδο, τα πρώτα «μηνύματα» είναι αποθαρρυντικά για την πορεία του κλάδου το τρέχον έτος, αφού ήδη έχει ακυρωθεί μεγάλο ποσοστό κρατήσεων για την περίοδο του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε αρνητικούς δείκτες, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ. Ο τομέας των μεταφορών αναμένεται επίσης να δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και της μείωσης των μετακινήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης