Βέτο στις αναθεωρήσεις του νόμου για την ανάπτυξη της ακτής στη Μαύρη Θάλασσα, άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Βουλγαρικής Προεδρίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, ο Πρόεδρος δεν σκοπεύει να ταχθεί κατά της προσπάθειας των βουλευτών να εισάγουν κανόνες και πρότυπα, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 55 του Συντάγματος. Ωστόσο – προστίθεται – οι κανόνες για την κατασκήνωση στη φύση (ελεύθερη κατασκήνωση) καθίστανται όλο και πιο περιοριστικοί με την εισαγωγή ορισμένων νέων διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναθεώρηση σχετικά με το συγκεκριμένο πεδίο για την “κατασκήνωση στη φύση” κατατέθηκε μεταξύ των δύο αναγνώσεων του νομοσχεδίου, χωρίς δημόσια διαβούλευση. Ο Πρόεδρος τονίζει, επίσης, ότι, «ενώ ο νόμος θέσπισε περιορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ στη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, παραλείπει να πει πού επιτρέπεται το κάμπινγκ».

«Εκτός από τους περιοριστικούς κανόνες, οι αναθεωρήσεις προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση. Καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την ικανότητα των τοποθεσιών όπου μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές, ρυμουλκούμενα και τροχόσπιτα, δεν μπορεί να ειπωθεί οριστικά ότι οι αναθεωρήσεις προβλέπουν τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα: η προστασία και η αειφορία του περιβάλλοντος.

Φαίνεται να υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ των αυστηρών κυρώσεων για τον λαό και της έλλειψης αυστηρού ελέγχου και της δέουσας επιμέλειας από το κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την κίνηση του κ. Ράντεφ χαιρέτισαν ομάδες ακτιβιστών μεταξύ των οποίων η Betonomorie, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τον Βούλγαρο πρόεδρο να ασκήσει βέτο στις αναθεωρήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως και αντίστοιχες άλλες, πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες, διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου.

«Είναι (σ.σ. το προεδρικό βέτο) το πρώτο αποτέλεσμα των προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτών στη Βουλγαρία, να διαφυλάξουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα και να προστατέψουμε τις ακτές από περαιτέρω παραμόρφωση» τονίζεται σε ανάρτηση της ομάδας Betonomorie στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης