Βόρεια Μακεδονία: Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης ενέκρινε τη στρατηγική για τη χώρα μέχρι το 2024

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 14:39
Βόρεια Μακεδονία: Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης ενέκρινε τη στρατηγική για τη χώρα μέχρι το 2024

Τη στρατηγική για τη Βόρεια Μακεδονία της περιόδου 2019-2024 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), λίγους μήνες έπειτα από την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βελτίωσε το εξωτερικό περιβάλλον, αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Η στρατηγική της ΕΤΑΑ τονίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση.

Εν μέσω προσδοκιών για επιτάχυνση της διαδικασίας προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η νέα στρατηγική τονίζει ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός. Επισημαίνει, επίσης, ότι, οι βελτιωμένοι δεσμοί με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες «συμβάλλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Η στρατηγική χώρας της ΕΤΑΑ χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο ως «ιστορική διασταύρωση» και προσθέτει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πραγματικό πεδίο εφαρμογής και το ρυθμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για την είσοδο της χώρας σε μια αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς πορεία ανάπτυξης.

Το 2018, το πραγματικό ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε αύξηση 2,7% και προβλέπεται να κινηθεί περισσότερο ανοδικά το 2019 (στο +3%), λόγω της έντονης αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης της κατανάλωσης τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η ΕΤΑΑ είναι σημαντικός επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία και έχει επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε 115 έργα μέχρι σήμερα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 14:39