Οι εξαγωγές προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας προς το Κόσοβο αυξήθηκαν πέρσι κατά περίπου 40%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δασμών ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα τον Νοέμβριο του 2018 στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, αναφέρει η εφημερίδα της Πριστίνας Koha Ditore.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά το 2019 οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας προς το Κόσοβο ανήλθαν σε περίπου 239 εκατ. ευρώ, έναντι 172 εκατ. ευρώ το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία επωφελήθηκε επίσης από την απόφαση της κυβέρνησης του Ραμούς Χαραντινάι να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων του Κοσόβου, οι εξαγωγές προϊόντων της Αλβανίας προς το Κόσοβο ανήλθαν το 2019 στα 223 εκατ.ευρώ, έναντι 207 εκατ.ευρώ το 2018 (αύξηση 8%).

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς ανέφερε πρόσφατα ότι το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2018, που το Κόσοβο επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 οι απώλειες της σερβικής οικονομίας ανήλθαν σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συνολικές εξαγωγές της Σερβίας προς το Κόσοβο ανήλθαν μόλις στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ανέλθει σε πάνω από 440 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης