Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, διεμήνυσε σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγούμενη συμφωνία θα έφερνε αυξήσεις των επιτοκίων κι όχι μειώσεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Carney συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να περιγράψει τον σχεδιασμό της ΒοΕ στο ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όσους βρίσκονταν εκεί δήλωσε ότι η έξοδος από την Ένωση χωρίς μια συμφωνία θα οδηγούσε σε πτώση της στερλίνας και σε άνοδο του πληθωρισμού.

Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη τη μείωση του κόστους δανεισμού για τη στήριξη της οικονομίας, όπως έκανε η BoE έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit το καλοκαίρι του 2016, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Carney δήλωσε επίσης ότι μια έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των κατοικιών κατά περισσότερο από 35% καθώς και την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, που μείωσαν τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τον Αύγουστο του 2016, έχουν αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές το περασμένο έτος για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως ο «Guardian» αναφέρει σε δημοσίευμά του πως ο Carney προειδοποίησε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικό για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο η κρίση του 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης