Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ενσωματώσει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στους κανόνες δανεισμού της και στα οικονομικά της μοντέλα, και όχι να βγάλει πράσινα ομόλογα στο σύστημα αγοράς των πολλών τρισ. ευρώ, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα ξεκινήσει μια ετήσια αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα. Το να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, έχει γίνει μία από τις προτεραιότητές της από την 1η Νοεμβρίου που ανέλαβε τη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι μας χάνουμε τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Villeroy σε μια εκδήλωση. «Η αύξηση στη συχνότητα και στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να προκαλέσει μη γραμμικές και μη αναστρέψιμες οικονομικές απώλειες».

Ο Villeroy δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να ενσωματώσει την αλλαγή του κλίματος στα οικονομικά μοντέλα της και στο μοντέλο πρόγνωσης και θα πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες της για την αποδοχή collateral, ώστε να αποτυπώνουν τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να μετατραπεί σε “πράσινη ποσοτική χαλάρωση”, αλλά ο Villeroy απέρριψε την ιδέα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια “συναισθηματική συζήτηση” η οποία παραβλέπει τους περιορισμούς της ιδέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης