Μεγάλη πτώση σημειώνει σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, υπό τη σκιά των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ. Οι απειλές Τραμπ για “ισχυρές κυρώσεις” και η καταδίκη της εισβολής και από την ΕΕ λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του κατά της Τουρκίας, αναλογιζόμενος ότι τα ίδια έλεγε και στην περίπτωση των S-400 για να μην κάνει τίποτα τελικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης IMKB-100 σημείωνε το μεσημέρι πτώση 3,78%, επηρεασμένος και από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία με αφορμή την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, “βυθίζει” το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ασκεί σημαντικές πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Πλέον του 12% οι απώλειες για την τουρκική λίρα από την αρχή του έτους

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,6% στα 5,9205 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κινούμενο προς το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο, καταγράφοντας απώλειες 4,8% τον τρέχοντα μήνα και διευρύνοντας την πτώση του από την αρχή του έτους στο 12%.
Σημειώνεται ότι η λίρα την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα 5,885 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης, BIST 100 σημειώνει πτώση 3,78% και διαμορφώνεται στις 96.596,36 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, που διανύει ήδη την έκτη ημέρα, έχει καταδικαστεί διεθνώς, έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, ενώ η τελευταία αντίδραση είναι η απειλή του Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει εγκρίνει «πολύ ισχυρές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει την Κυριακή ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Κογκρέσο για το θέμα.

Παρότι δεν είναι σαφές τι είδους κυρώσεις έχει διατάξει ο Τραμπ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κογκρέσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχουν προτείνει την επιλογή κυρώσεων τόσο σε Τούρκους αξιωματούχους όσο και τον τραπεζικό και αμυντικό τομέα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως φαίνεται να θεωρεί μπλόφα τις απειλές Τραμπ, όπως άφησε να σε δηλώσεις του την Κυριακή, κάτι που συμμερίζεται και μερίδα αναλυτών, ειδικά αφότου η Ουάσιγκτον δεν πραγματοποίησε την προηγούμενη απειλή της προς την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων ως αντίποινα για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το πακέτο κυρώσεων που είχαν επιβάλλει στην Άγκυρα οι ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο, είχαν οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ έπληξαν την οικονομία προκαλώντας άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης