Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τη ζήτηση, εισάγοντας ευρεία μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν μόλις 0,9% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, πρέπει να αφαιρεθούν στοιχεία που παρουσιάζουν μεταβλητότητα, όπως τρόφιμα και ενέργεια, ώστε ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφώνεται 1%. Και πάλι όμως πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που έχει τεθεί λίγο κάτω του 2%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί από τις αρχές του 2018 ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης για τις εξαγωγές στη ζώνη του ευρώ και στα προβλήματα στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η επιβράδυνση έπεισε τους περισσότερους φορείς χάραξης πολιτικής ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα τόνωσης εάν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη χειρότερη σε επίπεδο πληθωρισμού είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3%, χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές εκτιμήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης