Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει “όπως αρμόζει” εάν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα, δήλωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

“Πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε εάν και τι είδους μέτρα θα λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εάν οι αμερικανικοί περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μας χαλυβουργίες πράγματι υλοποιηθούν, η ΕΕ θα απαντήσει όπως αρμόζει”, δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Μάλιστα προέβη ήδη σε επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και πλυντηρίων από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
Η εξέλιξη αυτή είχε πυροδοτήσει τα αντανακλιστικά της Κομισιόν, η οποία είδε διαμηνύσει πως ανάλογη κίνηση για εισαγωγές από την Ευρώπη θα σήμαινε «πόλεμο».

Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω και επικαλούνται προς στήριξη της θέσης τους τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζουν έναντι της κοινότητας των 28 κρατών-μελών, το οποίο και διευρύνθηκε κατά 6,8% το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εμφάνισε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα ύψους 120,8 δισ. ευρώ έναντι των ΗΠΑ, έναντι πλεονάσματος 113,1 δισ. ευρώ το 2016.

Oι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 375 δισ. ευρώ το 2017 από 363,5 δισ. ευρώ του 2016, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ παρουσίασαν μικρή άνοδο, στα 254,2 δισ. ευρώ από 250,4 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης