Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωσή του, στην οποία καλούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να μιλήσουν με την κυβέρνηση της Ιταλίας σχετικά με την στάση της και την επίδρασή της στις χώρες τους, ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισήμανε:

«Θα έβλεπα τον Έλληνα πρωθυπουργό ως κάποιον ο οποίος πέρασε από πολλές συγχύσεις και παρουσίασε στους ψηφοφόρους του πολλές αναλήθειες προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός και ο οποίος όταν ήρθε στην εξουσία δεν είδε κάποια άλλη εναλλακτική από την εταιρικότητα, από το να ενεργήσει από κοινού και να εφαρμόσει την εταιρικότητα με τα κράτη-μέλη του ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, ο Αλέξης Τσίπρας «έζησε, όπως είπα, πολλές μεταστροφές στην κυβερνητική του θητεία, αλλά στο τέλος ήταν και ένας αξιόπιστος εταίρος. Και αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, ότι στο τέλος υλοποίησε και εφάρμοσε το πρόγραμμα».

Κομβικό θέμα για την Ελλάδα, τόνισε ο υποψήφιος του ΕΛΚ, είναι «αυτός ο δρόμος να συνεχιστεί, δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι η φάση του προγράμματος έχει μεν επισήμως τελειώσει, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα επιθυμούσε να δει στην Ελλάδα μια νέα κυβέρνηση, «η οποία θα τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο ανοιχτής στάσης για διεθνείς νέους επενδυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό θα κάνω και προεκλογικό αγώνα, τόνισε, για να προσθέσει ότι «πρέπει να σεβαστεί κανείς το γεγονός ότι (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) την έκανε αυτή την στροφή. Και ο κ. Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί για τη χώρα του πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στην Ιταλία.

Πρέπει να πει στην Ιταλία ειλικρινά και ανοιχτά την άποψή του, ότι οι επιτυχίες που βλέπουμε τώρα και στη Νότια Ευρώπη -και οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται- κινδυνεύουν λόγω της ιταλικής συμπεριφοράς.

Υπό αυτή την έννοια θα επιθυμούσα πολλοί να πουν τώρα ανοιχτά την ειλικρινή τους άποψη», κατέληξε.

Οι προκλήσεις στον Νότο εξακολουθούν να υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Βέμπερ, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος και τόνισε ότι οι άνθρωποι σε όλη την ήπειρο λαχταρούν μηνύματα ότι θα βγούμε από την ρητορική της κρίσης των τελευταίων 10-15 ετών και θα φέρουμε επιτέλους πάλι αισιοδοξία και θετικά μηνύματα για το μέλλον.

«Και η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα, με πολλές δυσκολίες -διότι ο κ.Τσίπρας βάδισε έναν δύσκολο δρόμο, για να το πω προσεκτικά-, αλλά τώρα τουλάχιστον η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα και πορεύεται αυτόνομα. Και εκεί με μια νέα κυβέρνηση -οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή των επόμενο χρόνο στην Ελλάδα- μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική για το μέλλον, ανανέωση, θετικό επενδυτικό κλίμα.

Πιστεύω ότι μόνο με την αισιοδοξία θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τους ανθρώπους», τόνισε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε και το πώς θα διεξαχθεί και στην Ελλάδα ο προεκλογικός αγώνας ενόψει των ευρωεκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης