Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο μη έγκρισης του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 βρίσκεται το Βέλγιο. Το κόμμα των Φλαμανδών εθνικιστών N-VA που προ ημερών απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ, θέτει ως προϋπόθεση προκειμένου να στηρίξει με την ψήφο του τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε τις πρόωρες εκλογές είτε την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εφημερίδα Le Soir κάνει λόγο στο σημερινό πρωτοσέλιδό της για καθοριστική μέρα για τον Mισέλ μετά την άρνησή του να υποκύψει στον εκβιασμό του N-VΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος η L’ Écho, στο κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι η πολιτική κρίση σοβαρεύει και υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μια και αυτή η επιλογή είναι προτιμότερη από το να παραμείνει ο Mισέλ όμηρος του N-VA ή από μία μακρά περίοδο παραλυσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρομέτρου που δημοσιεύει η εφημερίδα Libre Belgique, το N-VA παραμένει κυρίαρχη δύναμη στη Φλάνδρα, οι Πράσινοι (Ecolo) αναδεικνύονται πρώτο κόμμα στις Βρυξέλλες και οι Σοσιαλιστές, καθώς και το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Μισέλ (MR) εμφανίζουν σαφή μείωση των ποσοστών τους στη Βαλλονία σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014.

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της χαρακτηρίζει το N-VA πραγματικό καμικάζι της κυβέρνησης συνασπισμού, τονίζοντας ότι σε περίπτωση απόρριψης την Πέμπτη του προϋπολογισμού που το ίδιο προετοίμασε και ενέκρινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, θα είναι σαν να υπογράφει οριστικό διαζύγιο με ένα μέρος των φιλελεύθερων ψηφοφόρων του, στοχεύοντας πλέον αποκλειστικά τους Φλαμανδούς αυτονομιστές και εθνικιστές και καθιστώντας τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης περισσότερο αβέβαιο από ποτέ.

Η ίδια εφημερίδα, τέλος, φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου των Γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Eλίγο Ντι Ρούπο, ο οποίος δηλώνει ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να μην κυβερνήσει ποτέ μαζί με το N-VA, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ποτέ δεν υποτάχθηκε στον Ντε Βιβερ (επικεφαλής των Φλαμανδών Εθνικιστών), αλλά του αντιστάθηκε και αρνήθηκε τη συνεργασία μαζί του, σε αντίθεση με τον Μισέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης