Το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και το σχέδιο απομάκρυνσης επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλίμου, απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση που είχε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

«Η βιοτεχνία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την κρίση, όμως προκύπτουν καθημερινά εμπόδια που οδηγούν ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο βιώσιμων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, η εικόνα του Μητρώου του Επιμελητηρίου, ήταν για το έτος 2019 και πάλι θετική, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των εγγραφών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ δείχνουν θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών για την επιχειρηματικότητα, με τις συστάσεις μάλιστα του 2019, να είναι σχεδόν διπλάσιες των διαγραφών.

Όπως τόνισε ο κ. Ραβάνης, προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε «το σύνολο των Μελών μας, παραμένει σταθερό το 2019, σε 35.000 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές το 2019 ανήλθαν σε 1.107, ενώ το 2017 και το 2018 ήταν 1.068. Στον αντίποδα, οι διαγραφές το 2019 ήταν 760, στα ίδια επίπεδα με του 2018, ενώ το 2017, ήταν 830».

Η διοίκηση του Β.Ε.Α γνωστοποίησε επίσης και το σχέδιο του Δήμου Αλίμου, για πιθανή απομάκρυνση εκατοντάδων επιχειρήσεων – μελών του Β.Ε.Α – από την περιοχή, ενέργεια που απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλίμου, προτάθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία μπορεί να καταλήξει σε απομάκρυνση από την περιοχή, διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ, κ.λπ.

Λαμβάνοντας υπόψη, τόνισε ο κ. Ραβάνης, την επιλεκτική αναφορά κάποιων δραστηριοτήτων στον σχεδιασμό του Δήμου, καθώς και τα αρνητικά αποτελέσματα από την ανάλογη εμπειρία μας με την απομάκρυνση των επιχειρήσεων από το Μεταξουργείο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων για εκατοντάδες επιχειρήσεις – μέλη μας στην περιοχή, προχωρήσαμε στις παρακάτω δράσεις:

α) Ζητήσαμε άμεση επικοινωνία του Προέδρου του Επιμελητηρίου με τον Δήμαρχο Αλίμου, αποστέλλοντας επιστολή προς το Δήμο, με την οποία ζητάμε ακριβή ενημέρωση, για τις προθέσεις του Δήμου, για το είδος, το μέγεθος και τον βαθμό όχλησης των επιχειρήσεων που αφορά η σκοπούμενη τροποποίηση και την γνωστοποίηση της μελέτης επιπτώσεων, καθώς και τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, για το θέμα.

β) Σχεδιάζουμε τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο και την επικοινωνία με τα μέλη μας, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα και να μας υποβάλλουν τυχόν προτάσεις τους και

ε) Διερευνούμε τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας, σχετικά με τις απόψεις των κατοίκων του Δήμου για την συγκεκριμένη απόφαση.

Η εικόνα του ΒΕΑ σήμερα

Σε ό,τι αφορά στην ακτινογραφία της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποπνέει αισιοδοξία, το γεγονός ότι έπειτα από μια οκταετία όπου η κρίση έπληξε βαθύτατα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την τελευταία τριετία οι εγγραφές των επιχειρήσεων, είναι σταθερά περισσότερες από τις διαγραφές.

H συντριπτική πλειοψηφία είναι οι Ατομικές, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, σε ποσοστό 17%, οι Α.Ε. σε 5%, ενώ οι ΙΚΕ σε ποσοστό 4% και οι Ε.Π.Ε 3%.

– Στις Ατομικές: πολυπληθέστερος είναι ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ακολουθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων και οι υδραυλικοί.

– Στις Α.Ε. ο κλάδος γραφικών τεχνών, του επίπλου και του γυναικείου ενδύματος.

– Στις Ε.Π.Ε: ο κλάδος γραφικών τεχνών, ο κλάδος αυτοκινήτου και του γυναικείου ενδύματος.

– Στις Ι.Κ.Ε: ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ο κλάδος των αυτοκινήτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά)

– Στις Ε.Ε: η αρτοποιία, ο κλάδος των αυτοκινήτων και τα κομμωτήρια.

– Στις Ο.Ε: ο κλάδος αυτοκινήτου, η αρτοποιία και τα ξυλουργεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης