Καμπανάκι για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης χτυπάει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος και θεωρείται μεταξύ των φαβορί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του διοικητή της ΕΚΤ.

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στην Αυστρία, ο επικεφαλής της Μπούντσεμπανκ, διεμήνυσε ότι δεν θα πρέπει οι αλλαγές στη νομισματική ένωση να δίνουν τη δυνατότητα για αύξηση του δανεισμού των κυβερνήσεων, καθώς τα χρέη στη ζώνη του ευρώ είναι ήδη υψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένου του μεγάλου βάρους των δημόσιων χρεών στην Ευρωζώνη, η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για δανεισμό δεν είναι αυτό στο οποίο θα πρέπει να στοχεύουμε» τόνισε.

Οι δηλώσεις Βάιντμαν αντηχούν εκείνες των στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, που λένε ότι η εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης δεν θα πρέπει να οδηγεί σε «ένωση χρεών».

To Βερολίνο λέει, με κάθε ευκαιρία, κατηγορηματικά όχι, σε έκδοση κοινών ευρωομολόγων, σε δημοσιονομικές μεταβιβάσεις, αλλά και σε εναίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων. Στο τελευταίο θα μπορούσε να πει «ναι» μόνο εάν μειωθούν αισθητά τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης