Στη θεμελιώδη σημασία της προστασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου στο πλαίσιο συζήτησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα την αναμόρφωση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Λιου υπενθύμισε τις κρίσιμες στιγμές που γνώρισε η Ελλάδα όταν έφτασε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες που βιώνει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit δείχνουν πόσο προβληματική θα ήταν η κατάσταση εάν η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η Ευρωζώνη προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι απομένει να γίνει πολύ δουλειά σε σημαντικά ζητήματα όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη θα παίξει σημαίνοντα ρόλο «καθώς θα περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης».

Για την τραπεζική ένωση εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση παρά τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν». Ωστόσο, εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός για το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι είναι «πιο δύσκολο να προχωρήσει χωρίς ενιαία διακυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη του σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης