Τσίπρας για Βrexit: «Η περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 17:34
Τσίπρας για Βrexit: «Η περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά»

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει σε ότι αφορά τις ελληνικές θέσεις για μία σειρά από σοβαρά ζητήματα όπως το Brexit.

«Αναφορικά με το Brexit χθες πήραμε μια καθαρή απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για την έξοδο από την Ε.Ε. αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην Ε.Ε. δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη».

Μίλησε για εξαιρετικά δύσκολο δρόμο και για τη Βρετανία και την Ε.Ε.. Υπογράμμισε ευρύτερα το συμπέρασμα ότι ο δύσκολος μεν δρόμος, που μπορεί όμως να έχει μια προοπτική, είναι μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ε.Ε. να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές λύσεις. Τόνισε ότι η περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά.

Σημείωσε ότι και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης, «το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-Κίνας και την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο. Διότι, όπως είπε, η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Στρατηγικό ρόλο παίζει και σε ό,τι αφορά στη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-Κίνας, πρόσθεσε, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει και το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

Δείτε το video:

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 17:34