Ελαφρώς διορθωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ημερών. Στην αγορά εμφανίστηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα οι τιμές να πιεστούν και οι αποδόσεις ν΄αυξηθούν.

Έτσι, το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν το απόγευμα με απόδοση 2,94% από 2,86% χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,78% από 1,71%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητικά επηρεάζει την αγορά η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, και τούτο διότι σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να προειδοποιεί ότι τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προειδοποίηση έχει απευθύνει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 15 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 2,93% από 2,90% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,20% να διαμορφωθεί στο 3,13% από 3,10% χθες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,124 δολ. από το επίπεδο των 1,120 δολ. ευρώ που άνοιξε η αγορά.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι την Πέμπτη, καθώς αναμένεται να εξειδικευθούν οι όροι με τους οποίου η Κεντρική Τράπεζα θα χορηγήσει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες.

Οι αγορές, εκτιμά ανάλυση του πρακτορείου Reuters, θα επικεντρωθούν στο κατά πόσο γενναιόδωροι θα αποδειχθούν οι όροι των νέων χορηγήσεων με την ονομασία TLTRO.

Ο τελευταίος γύρος τέτοιων δανείων έλαβε χώρα το 2012 με επιτόκιο καταθέσεων -0,4%, το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει πως η ΕΚΤ όχι μόνο δεν ελάμβανε τόκους , αλλά πλήρωνε τις τράπεζες να ζητήσουν δάνειο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, Άρντο Χάνσον, είχε διαμηνύσει ότι οι όρο Επιπροσθέτως, αυτήν την εβδομάδα ο νέος ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, παρουσιάζει πρώτη φορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη των νέων δανείων θα πρέπει να είναι λιγότερο γενναιόδωροι.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,175%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,254%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,323% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,378%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1244 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης