Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν πίεσαν τις τιμές των τίτλων προς τα κάτω.

Η απόκλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Ιανουάριο από τον στόχο που έχει τεθεί επηρέασε αρνητικά την αγορά. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία αποδόθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, σε «γραφειοκρατικούς λόγους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, από 0,90% που ήταν στο άνοιγμα της αγοράς έφθασε μία ανάσα κάτω από 1% (0,97%). Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,325%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 0,97%, έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να παραμείνει στο 1,37%.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται και σήμερα η πτώση του ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,0823 δολάρια, από το επίπεδο των 1,0833 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη (σήμερα ανακοινώθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία) και η ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις λόγω του κοροναϊού, επηρεάζουν αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,337%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,393% και στο μήνα στο -0,453%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0816 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης