Τσακίρης: Δυναμικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 02:52
Τσακίρης: Δυναμικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Η κυβέρνηση έχει ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της οικονομίας, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελληνική οικονομία ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Απαντώντας στην Ολομέλεια στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενισχύσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τόσο κατά την πρώτη φάση της κρίσης από την πανδημία όσο και για τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται.

Ειδικότερα σημείωσε πως χρησιμοποιήθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση και χωρίς να δεσμεύουμε εθνικούς πόρους συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπία. Τόνισε πως η κυβέρνηση ενέργησε τάχιστα εν μέσω πανδημίας Αναφερόμενος ειδικά για ΜμΕ προβληματικές επιχειρήσεις ο κ Τσακίρης ανέφερε πως στις 12 Ιουνίου 2020 με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Δεύτερον, πολύ γρήγορα θα ανακοινώσουμε ταμείο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη χορήγηση εγγύησης προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να διευκολύνουμε τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ. Τρίτον, σχεδιάζουμε ταμείο για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης τιμολογίων, το λεγόμενο trade finance.

Ειδικά για το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος ο υφυπουργός απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «από το 2014 υπάρχει το πλαίσιο για τις προβληματικές, το οποίο όμως δεν αφορά ΔΕΚΟ. Αφορά μόνο ιδιωτικές προβληματικές. Συνεπώς η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ δεν εμπίπτουν σ' αυτό το πλαίσιο. Στο καινούργιο, προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, το οποίο ισχύει για την πανδημία, έως αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ενταχθούν ΔΕΚΟ, δεν συμπεριλαμβάνονται. Δεν το δέχεται αυτό η Κομισιόν. Αν πάμε είτε με τη ΛΑΡΚΟ είτε με τη ΔΕΗ, θα μας κόψουν την ενίσχυση αυτή»

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, νωρίτερα επί του θέματος της επίκαιρης επερώτησης καταλόγισε στον υπουργό ότι κάνει συγκρίσεις με την περίοδο 2015-2019 που όμως το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν ήταν το ίδιο καθώς τώρα έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τώρα, είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινητοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων για να ενισχύσει τη ρευστότητα, ενώ και η ΕΕ αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 107 της Συνθήκης που αφορά το δίκαιο του ανταγωνισμού, την κρατική ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων για να ενισχύσουν με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ενώ έχετε τη δυνατότητα να διασώσετε επιχειρήσεις, έχετε το θεσμικό πλαίσιο, έχετε τη ρευστότητα, εσείς επιλέγετε να μην το κάνετε! Αυτό είναι κορυφαία στιγμή πολιτικού κυνισμού σας. Ν πάτε να το πείτε και στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και στις οικογένειές τους αυτόπου κάνετε ..» και πρόσθεσε ότι «η Πορτογαλία έχει δώσει 13 δισ. και ο υπουργός των Οικονομικών έχει δώσει στην αγορά 2 δισ. ψΑφήστε τα υπόλοιπα τις μοχλεύσεις, το πώς τα 14 γίνονται 24 ή 54 και 84. Αφήστε τα αυτά στην άκρη. Η Κομισιόν; Έχει εγκρίνει 2 δισ. Αυτή είναι η απάντηση. Τελεία και παύλα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης άσκησε διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις τις οποίες ο ίδιος ως Κυβέρνηση άφησε σε πλήρη εγκατάλειψη πέντε χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως υποκριτικό. Υπάρχει αδράνεια της Κυβέρνησης για στρατηγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις αμυντικές βιομηχανίες, τα ναυπηγεία. Υπάρχει και μία ακατανόητη εμμονή για ιδιωτικοποιήσεις πάση θυσία, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες διασφαλίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, απαιτείται να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση σε θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό και επίπεδο φορέων για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, βεβαίως, με επίκεντρο τις θέσεις εργασίας, οι οποίες απειλούνται άμεσα και τώρα και στο επόμενο χρονικό διάστημα και δεν βλέπουμε να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από την κυβέρνηση.Νομίζω ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν χωρίς να ισοπεδώνουμε τα όσα σωστά έγιναν και μπορούν να στηριχθούν σήμερα να προχωρήσουμε σε μια άλλη μορφή ανάπτυξης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χρακτήρισε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο ότι συγκρούονται δύο κόσμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέα Δημοκρατία για τις αποκρατικοποιήσεις όταν αυτά τα κόματα βρίσκονται ακριβώς στον ίδιο και απαράλακτο κόσμος δηλαδή της διαχείρισης ί αυτό το σάπιο και βάρβαρο σύστημα. Η ευρωπαϊκή ατζέντα είπε απλά έχει προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες των πολυεθνικών και της λυκοσυμμαχίας που επιτίθεται με σφοδρότητα στις ανάγκες των λαών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αυτά τα τεράστια πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης μέσα από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί θέλει να πάρει μέρος στο παιχνίδι του ανταγωνισμού των τεράστιων πακέτων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα για να σώσουν η κάθε χώρα τις δικές τους πολυεθνικές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος υποστήριξε ποως «το μοναδικό φάρμακο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία πλούτου κάτι που, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στον τουρισμό, όπως πρόσφατα με τα εγκαίνια τριών επιχειρήσεων ξανά στον τομέα του τουρισμού και όσοι σε παραγωική κατεύθυνση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε πως «το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να εκπονήσει και να υλοποιείπρόγραμμα θεσμικών παρεμβάσεων και τομών που θα του επιτρέψουν να επανακτήσει, επιτέλους, την απολεσθείσα κυριαρχία επί βασικών δημόσιων θεσμικών εργαλείων, τα οποία είναι απαραίτητ για να προστατευτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις» και τόνισε το ΜέΡΑ25 έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 02:52