Τσακαλώτος: Η ιταλική μεταβλητότητα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 15:25
Τσακαλώτος: Η ιταλική μεταβλητότητα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η μεταβλητότητα στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει καταστήσει πιο δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια.

Ένα πρόσφατο selloff στα ιταλικά ομόλογα, έχει οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα.

Αλλά ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας του είναι υπό έλεγχο.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων την κατάλληλη στιγμή και διασκέδασε τις ανησυχίες από το selloff στα ιταλικά ομόλογα.

«Το κατέστησε λίγο πιο δύσκολο αλλά από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι αγορές αρχίζουν και κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, έχει ένα "μαξιλάρι", επομένως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι υπό έλεγχο για τα επόμενα δυόμιση χρόνια», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα "έχει μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι πιο εύκολο από ό,τι για την Πορτογαλία και την Ιταλία".

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων φέτος μέσω syndication –όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν να πουλήσουν ομόλογα απευθείας στους επενδυτές- ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα αφήσει το χρονοδιάγραμμα στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

«Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση πως όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να το επιχειρήσουμε. Αλλά είναι η δουλειά του να κάνει έρευνα και να μας πει πότε θα είναι η βέλτιστη στιγμή», δήλωσε.

«Είμαστε άνετοι διότι μπορούμε να περιμένουμε καθώς έχουμε το "μαξιλάρι" αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσουμε έξοδο στις αγορές όταν είναι σωστή η στιγμή, και νομίζω πως η στιγμή θα έρθει μεσοπρόθεσμα».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 16:55