Τη δυναμική της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου επισημαίνει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα για το 2018, η οποία δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αναδεικνύει τη φαρμακοβιομηχανία ως κύριο πυλώνα στήριξης της μεταποιητικής παραγωγής και των εξαγωγών.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018 ήταν έτος διατήρησης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σε συνέχεια της ανάκαμψης του 2017, αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ. Η ελληνική οικονομία το 2018 κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στη μεγέθυνση της οικονομίας ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και η ιδιωτική κατανάλωση. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας.

Οι πιο δυναμικοί κλάδοι που στήριξαν τη μεταποιητική παραγωγή ήταν οι κλάδοι των φαρμακευτικών προϊόντων, των ποτών και των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα. Η αυξημένη παραγωγή των περισσότερων μεταποιητικών κλάδων συνδέεται με την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους από το 2010 και μετά που εντάθηκε την πιο πρόσφατη περίοδο (2014-2018), όπως καταγράφεται στη σημαντική άνοδο της εξαγωγικής τους επίδοσης. Ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται και οι βιομηχανικές πωλήσεις το 2018 στην εγχώρια και κυρίως στην εξωτερική αγορά, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση της εξωστρέφειας πολλών μεταποιητικών κλάδων. Στην άνοδο των εξαγωγών, εκτός από τον κλάδο των καυσίμων, τη μεγαλύτερη θετική συμβολή είχαν οι κλάδοι των μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων, των τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές φαρμάκων σημείωσαν αύξηση 30,9% το 2018, εδραιώνοντας το ελληνικό φάρμακο στη δεύτερη θέση των 100 σημαντικότερων εξαγώγιμων προϊόντων, με αυξημένη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 1,13 δισ. ευρώ και 30.122,9 τόνους από 863,5 εκατ. ευρώ και 24.925,5 τόνους το 2017. Οι εξαγωγές φαρμάκου ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, οι εξαγώγιμες ποσότητες αυξάνονται σταθερά, και αφού ανακόπτεται η τάση μείωσης στις αξίες το διάστημα 2014 – 2016, από το 2016 στο 2017 καταγράφεται σημαντική θετική μεταβολή της τάξεως του 21,4%, με αποκορύφωμα την επίδοση του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη μια πλευρά η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακός κλάδος που δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία και από την άλλη όλες οι πολιτικές των τελευταίων ετών – με αποκορύφωμα το claw back – υπονομεύουν στην πράξη τη δυναμική αυτή» τόνισε ο κύριος Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Clawback: Επιχειρηματική και Νομική Θεώρηση» του ΣΑΦΕΕ, την Τρίτη (02/04/2019).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ!

Οι εξαιρετικά χαμηλοί, ανεπαρκείς κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δραματικών υπερβάσεων. Παρά τις τεράστιες μειώσεις που επεβλήθησαν στις τιμές των φαρμάκων και ειδικότερα στα ελληνικά οικονομικά φάρμακα, συνεχίζεται η δραματική και αναίτια επιβάρυνση τους με συνεχώς υψηλότερο Claw back κάθε χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back, όπως:

1. Επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς: (α) on patent, (β) Ν.3816 και (γ) φάρμακα απροστάτευτης αγοράς (off patent + γενόσημα). Αυτό θα σταματήσει επιτέλους την αδικία όπου τα γενόσημα και τα παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα, επιβαρύνονται με claw back λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλούν τα νέα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

2. Κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων και των ορών από διαφορετικό κονδύλι σύμφωνα και με τη μεθοδολογία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό πρόνοιας τουλάχιστον του 50% της δαπάνης που αφορά στους ανασφάλιστους. Η φαρμακοβιομηχανία με συναίσθημα ευθύνης και πίστη στην αξία της κοινωνικής προσφοράς, έχει εδώ και μια τριετία αναλάβει την κάλυψη αυτού του σημαντικού κόστους που μόνο το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης