Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα με ψήφους 6-3 να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας συμφώνησαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να είναι σταδιακές και σε περιορισμένη κλίμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ομόφωνα να κρατήσει τον όγκο των αγορών κρατικών και εταιρικών ομολόγων στις 445 δισ. λίρες. Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει να ξεκινήσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων όταν το επιτόκιο της φτάσει το 1,5%, από την προηγούμενη εκτίμηση που ήταν στο 2%.

Στην έκθεση της η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν ανακάμψει το τελευταίο διάστημα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Οι τελευταίες έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένουν σταθερές, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο, προσθέτει η τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πληθωρισμό η τράπεζα σημειώνει ότι διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, αμετάβλητος από τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο από το εκτιμώμενο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σε δολάριο και την πιο αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας.

Η λίρα σκαρφάλωσε στο $1,3206 από $1,3125 μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης