Τράπεζα Πειραιώς: Το κόστος στην οικονομία από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018, 12:54
Τράπεζα Πειραιώς: Το κόστος στην οικονομία από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις
Τα κόστη από τη διατήρηση της λειτουργίας σημαντικού αριθμού μη βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων - όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία - εξετάζει μελέτη του κ. Ηλία Λεκκού, επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη μελέτη, με θέμα «Πόσο κοστίζουν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Ευρήματα μιας άσκησης προσομοίωσης επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης», επιδιώκεται να αποτυπωθεί η αναπτυξιακή όψη της επιχειρηματικής εξυγίανσης, να εκτιμηθεί δηλαδή το δυνητικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την οικονομία εν γένει, από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στη μελέτη επιχειρείται η αποτύπωση του δυνητικού οφέλους από την αναδιάρθρωση ενός τμήματος (περίπου 1/3) των εγχώριων μη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω της απορρόφησης του ενεργητικού τους, και μέρους του παθητικού, από βιώσιμες επιχειρήσεις αντίστοιχου μεγέθους.

Εάν οι μη βιώσιμες μπορούσαν να λειτουργήσουν με τους όρους των βιώσιμων επιχειρήσεων, η λειτουργική κερδοφορία τους (και κατά προσέγγιση η προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας) θα αυξανόταν κατά €2,6 δισ. ετησίως, ενώ αντίστοιχα ο τζίρος στην οικονομία θα αυξανόταν κατά €16,7 δισ.

Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα των σημερινών μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεών τους ύψους €15,9 δισ. θα μπορούσε, εφόσον μεταβιβάζεται σε υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις, να αρχίσει να εξυπηρετείται εκ νέου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018, 12:54