Κέρδη καταγράφει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Τετάρτης μετά την απόφαση των τραπεζικών αρχών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις συναλλαγές στο νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία, που οδήγησε το νόμισμα φέτος να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα βρέθηκε να κερδίζει έως 1% στο 8,0787 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση των αρχών να αυξήσουν το ποσό στις συμφωνίες για ανταλλαγές (swaps) νομισμάτων και για παράγωγα που μπορούν να πραγματοποιούν οι τουρκικές τράπεζες με ξένους αντισυμβαλλομένους. Νωρίτερα το νόμισμα έχανε έως 0,6%.

Ειδικότερα, στις πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος, το όριο για τις τράπεζες αυξήθηκε στο 5% του μετοχικού τους κεφαλαίου από 2% προηγουμένως, για συναλλαγές με ορίζοντα ωρίμανσης τις επτά ημέρες.

Για ωρίμανση στις 30 ημέρες το όριο αυξήθηκε στο 10% από 5% προηγουμένως και για ένα έτος στο 30% από 20%, όπως ανακοινώθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Μουράτ Ουισάλ, και να αποδεχτεί την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των πολιτικών για τον περιορισμό της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στις αγορές χρήματος της Τουρκίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ομαλοποίηση της αγοράς. Από τον Σεπτέμβριο, οι τουρκικές αρχές χαλαρώνουν το πλαίσιο των περιορισμών που καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν και να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι περιορισμοί αυτοί επιβλήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη συναλλαγματική κρίση του 2018 και είχαν σχεδιαστεί ώστε να εμποδίζουν τους επενδυτές που πραγματοποιούσαν στοιχήματα κατά της λίρας.

Οδήγησαν ωστόσο σε περιόδους μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το overnight κόστος δανεισμού μέχρι και 1.000%, αναγκάζοντας τους ξένους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων και μετοχών.

Αντιμέτωποι με ένα απρόβλεπτο ρυθμιστικό περιβάλλον, οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 13 δισ. δολ. από τις αγορές μετοχών και ομολόγων αυτό το έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης