Αμετάβλητο στο 8,25% διατήρησε σήμερα το επιτόκιο αναφοράς για ρέπος μίας εβδομάδας η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που περίμεναν να συνεχίσει τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019.

Η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού έχει αποδυναμώσει την παγκόσμια ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι τα μέτρα ομαλοποίησης που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες έχουν συμβάλει στη μερική ανάκαμψη, αν και η αβεβαιότητα παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

Στο εγχώριο επίπεδο, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι «η διατήρηση της βιώσιμης κάμψης του πληθωρισμού αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη χαμηλότερου κινδύνου στο δημόσιο χρέος, χαμηλότερων επιτοκίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης».

Με την σημερινή της απόφαση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φαίνεται να τερματίζει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 όταν το βασικό επιτόκιο αναφοράς ήταν στο 24%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά οδήγησαν το κόστος δανεισμού από την κεντρική τράπεζα κάτω από το μηδέν σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό.  

Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 11,4% σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Έναντι του αμερικανικού δολαρίου η τουρκική λίρα σημειώνει οριακές μεταβολές  στο 6,853 μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης