Τουρκία: Συρρικνώθηκε 2,6% το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 11:50
Τουρκία: Συρρικνώθηκε 2,6% το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε μία νέα πρόκληση για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας υποχώρησε 2,6% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από συρρίκνωση 3% το δ΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 7,2% την ίδια περίοδο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,6% αυτό το έτος.

Η κρίση της τουρκικής λίρας το προηγούμενο καλοκαίρι επιβάρυνε την κατανάλωση και τις επενδύσεις στη χώρα. Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2018, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει ένα επιπλέον 13%.

Η λίρα βρέθηκε να γνωρίζει νέες πιέσεις μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχασε. Αυτό προκάλεσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή η ένταση με τις ΗΠΑ αυξάνεται μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί ότι θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.

Το δολάριο κερδίζει 0,2% έναντι της λίρας, στο 5,894, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 13:39