Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου 1% σήμερα, χάνοντας μέρος των κερδών που είχε αυτή την εβδομάδα χάρη στα μέτρα που πήρε η κεντρική τράπεζα της χώρας για να περιορίσει τις πωλήσεις του νομίσματος στο εξωτερικό εν όψει των δημοτικών εκλογών την Κυριακή.

Το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα (overnight swap rate) εκτινάχθηκε στο 470% στο Λονδίνο, μετά το μεγάλο άλμα που έκανε χθες, αντανακλώντας την πολύ μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν την τουρκική λίρα ή να ασφαλίσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναλλαγές παρέμειναν νευρικές μετά την κατάρρευση της λίρας την Παρασκευή, η οποία σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της από τον Αύγουστο, όταν υπήρξε μία μεγάλη κρίση της που ώθησε την τουρκική οικονομία στην ύφεση.

Στις 08.33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,3925 λίρες ανά δολάριο από 5,3251 που έκλεισε χθες, ενώ πριν λίγο διαμορφώθηκε στις 5,4249 λίρες.
Την Παρασκευή είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 5,8490 λιρών ανά δολάριο πριν κλείσει στις 5,7625 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Οι μαζικές πωλήσεις της λίρας, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία καθοδηγήθηκαν από Τούρκους που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη λίρα και αύξησαν τις αγορές ξένων νομισμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδραση της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων με την έναρξη ερευνών σε τραπεζίτες, ανησύχησε τους ξένους επενδυτές, ενώ τα μέτρα από «την πίσω πόρτα» της κεντρικής τράπεζας για τον έλεγχο της ρευστότητας ανέκοψαν πολύ την πώληση της λίρας στις ξένες αγορές.

Το επιτόκιο ανταλλαγής για μία ημέρα της λίρας διαμορφώθηκε σήμερα στο 470% από 330% χθες, καθώς οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να περιορίζουν τις ανταλλαγές νομισμάτων σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το εποπτικό όριο. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα ήταν περίπου 24%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης