Με κεφάλαια 21 δισ. τουρκικών λιρών (3 δισ. δολαρίων) θα «αιμοδοτήσει» το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας τρεις κρατικές τράπεζες προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους θέση και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια κίνηση η οποία μπορεί να δώσει ώθηση έως και 24 δισ. δολαρίων στην αγορά.

Το Turkiye Varlik Fonu (TWF) θα ενισχύσει έτσι τα ίδια κεφάλαια των Ziraat, Halkbank και Vakifbank, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Οι Halkbank και Vakifbank ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις τους ότι το κρατικό fund θα αγοράσει μέσω αυτών των χρημάτων νέες μετοχές τις οποίες θα εκδώσουν. Η «αιμοδότηση» θα χρηματοδοτηθεί από πώληση ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών σε τράπεζες στην εσωτερική αγορά ομολόγων της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ziraat, Vakifbank και Halkbank θα λάβουν έτσι από 7 δισ. τουρκικές λίρες. Αυτή τη στιγμή, η Ziraat διαθέτει κεφάλαια 6,1 δισ. λιρών, η Vakifbank 2,5 δισ. λιρών και η Halkbank 1,25 δισ. λιρών.

Τα «φρέσκα» κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, με το lockdown να έχει «τσακίσει» τόσο τη μεταποίηση όσο και τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, όπως σημειώνει η Halkbank.

Η κίνηση θα δώσει «χώρο» στο πεδίο των δανείων της τάξης των 56 δισ. τουρκικών λιρών σε καθένα από τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μπορεί να τονώσει την τουρκική οικονομία με συνολική εισροή της τάξης των 170 δισ. λιρών, χωρίς να τίθενται ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας, σημειώνει ο Ates Buldur, αναλυτής της Credit Suisse, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σε σημείωμά του προς το πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To TWF κατέχει κατά 100% τη Ziraat, η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Διαθέτει επίσης μερίδιο μη διαπραγματευόμενων μετοχών στην Halkbank, ενώ πλέον θα αποκτήσει μερίδιο και στη Vakifbank, η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης