Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας αναμένεται να ακολουθήσουν τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας κατά 200 μονάδες βάσης, και να προσφέρουν φθηνότερα εμπορικά δάνεια, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Σε κοινή ανακοίνωση τους σήμερα, οι τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τα επιτόκια των εταιρικών δανείων κατά 200 μονάδες βάσης, αναλόγως με τα προϊόντα και τις λήξεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τα εμπορικά δάνεια ήταν λίγο επάνω από το 20% στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των φορέων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τη ροή πιστώσεων στην οικονομία της χώρας, ύψους 765 δισ. δολαρίων, ακόμη και μετά τη βύθιση της λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, και καθώς αυξάνονται τα ρίσκα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi και Turkiye Halk Bankasi AS, ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι θα ξεκινούσαν ακόμη να προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με μηνιαί επιτόκιο 1,29% για τα δάνεια κάτω των 1 εκατ. Λιρών (102.478 δολαρίων) και 1,34% για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. λιρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενίσχυση της οικονομίας μέσω πίστωσης, είναι μια πολιτική που προτιμά εδώ και καιρό η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν.

Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, εισήγαγε το Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση στον δανεισμό υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ωστόσο απέτυχε, καθώς η νέα πίστωση οδήγησε την οικονομία σε “υπερθέρμανση” και συνέβαλε στην κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε για την ανακούφιση της επίδρασης της πανδημίας. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης στο 16% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς ο Ερντογάν ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να αυξηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης