Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού το 2019 και το 2020, ενώ επανέλαβε ότι θα διατηρήσει αυστηρή στάση στη νομισματική της πολιτική μέχρι να διαπιστώσει ότι οι τιμές υποχωρούν.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2019 στο 14,6% από 15,2% και το 2020 στο 8,2% από 9,3%, επικαλούμενη τις καθοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις τιμές εισαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Murat Cetinkaya εκτίμησε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 5% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

«Το βασικό μήνυμα στην έκθεση μας για τον πληθωρισμό είναι ότι η σφικτή στάση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί μέχρι να διαπιστωθεί μια πειστική υποχώρηση του πληθωρισμού. Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εάν χρειαστεί», δήλωσε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 20,3% από 21,6% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιανουάριο η κεντρική τράπεζα κράτησε το βασικό της επιτόκιο στο 24%.
Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της από την συνεδρίαση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν είχε αυξήσει τα επιτόκια της κατά 625 μονάδες βάσης προκειμένου να υπερασπιστεί την τουρκική λίρα και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης