Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 19%. Στη δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

«Ενώ η εγχώρια ζήτηση χάνει κάποια δυναμική λόγω των περιορισμών που επεβλήθησαν ένεκα της πανδημίας, η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρεί τη δύναμή της. Ενώ σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, οι συνέπειες της αύξησης των προσδοκιών για τον παγκόσμιο πληθωρισμό στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σημαντικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Μια πιο μέτρια πορεία παρατηρείται στα δάνεια λιανικής καθώς και τα εμπορικά δάνεια. Αυτή η εξέλιξη παρακολουθείται στενά από άποψη μακροοικονομικής σταθερότητας.

»Παρά την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, την έντονη αύξηση των εξαγωγών, τη σημαντική μείωση των εισαγωγών χρυσού και την επιβράδυνση των δανείων λόγω της σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών υποστηρίζεται η αναμενόμενη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

»Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η τρέχουσα στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί σημαντική μείωση της πρόβλεψης της Έκθεσης για τον πληθωρισμό του Απριλίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άκουσμα της είδησης η λίρα πήρε στιγμιαία τα πάνω της, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να πέφτει από το 8,31 στο 8,28, όμως άμεσα διόρθωσε και πλέον κινείται στο 8,30.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης